Изправени срещу непознат силует, мъже и жени обикновено го разпознават като фигура от силния пол, установиха психолози от Калифорнийския университет в Лос Анджелис след серия експерименти. Учените обясняват заключенията си с проява на древен рефлекс за оцеляване.

Експертите поискали от 30 студенти от двата пола да разгледат 20 човешки фигури, всички с еднакъв размер, но с постепенна промяна на съотношенията в двете части на силуета от кръста нагоре и надолу. Идеята е била да се види къде те поставят границата при оприличаване на пола на силуетите.

По презумпция докато силуетът, характерен за жените, е от типа "пясъчен часовник", масивният силует подсказва принадлежност към мъжкия пол.

Доброволците били помолени да кажат към кой пол определят всеки от силуетите, като идеята била да се определи границата, при която те възприемат промяната на пола.

Разграничението между една жена и един мъж нормално е при съотношение от 0,8. Но доброволците поставили границата при съотношение около 0,68. С други думи, по-рядко от очакваното се идентифицира силует на жена.

Екипът от изследователи е провел три други експеримента с малко по-различни методи и е установил, че склонността да се приписва силуетът по-скоро на мъж остава непроменена.

Приема се, че е по-вероятно мъжът да представлява физическа заплаха, отколкото жената и човешкото възприятие по подразбиране подготвя реакция на такъв риск.