Стотици хиляди ултраортодоксални евреи днес участваха в протестно шествие по улиците на Ерусалим, блокирайки пътища и парализирайки града с масовата си проява срещу плановете на правителството да ги задължи да служат в ирзаелската армия, предадоха световните агенции.

Широко разпространеното противопоставяне на проектозакона е предизвикателство за страната, която се бори с културна война за мястото на ултраортодоксалните в израелското общество, предаде БТА, цитирайки АП.

Повечето евреи и еврейки в Израел биват привиквани на военна служба, когато навършат 18 години, но ултраортодоксалните са освободени, за да могат да провеждат религиозните си изследвания. Левоцентристкото правителство обаче смята, че на военна повинност трябва да подлежат всички израелски граждани.

Снимка: БГНЕС

Очаква се парламентът да гласува такъв законопроект по-късно този месец. Демонстрантите, носещи традиционните черни шапки и наметала, се движеха по пътя към Ерусалим, изричайки молитви и носейки афиши с библейски стихове.

Ултраортодоксалният депутат Яков Ашер обвини премиера Бенямин Нетаняху, че се е "подхлъзнал на банан и е нарушил статуквото, спазвано от всичките си предшественици". Полицията, цитирана от Ройтерс, съобщи за стотици хиляди участници в масовата молитва. Според оценки на медиите броят им е между 250 000 и 400 000.

Демонстрацията парализира части от Ерусалим, блокира главния вход към града и спря обществения транспорт.
 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!