Икономиката на Съединените щати е в подем. Безработицата е сведена до под 4%. В страната обаче остава един социален проблем - бездомниците. Стотици ще посрещнат Коледа в най-стария приют в страната.

По данни на държавния департамент от миналата година над 553 000 души в Щатите са бездомни. Само в Чикаго те са над 80 000. Местата, където повечето от тези хора ще прекарат коледните празници, са като един приют за бездомни, който над 140 години не е затварял своите врати за хората, изпаднали в беда в Чикаго.

Снимка: bTV

"Пасифик Гардън Мишън" е най-старият приют за бездомници в Съединените щати. Основан е през 1877 година в Чикаго от християнските мисионери Сара Дън и Джордж Кларк. От тогава до днес всяка нощ там намират подслон стотици жители на Чикаго.

Икономическият подем в страната засега не може да реши проблема на тези, които остават на улицата.

Снимка: bTV

"Специално в нашия град това са хора с психични заболявания, безработни, хора с пристрастяване към наркотиците, алкохола. Ние сме богата страна, но за съжаление виждаме броя на хората без покрив да расте”, обясни Рон Чилдерс, директор в Чикаго.

Снимка: bTV

600 мъже и 250 жени получават там подслон, а освен това - храна, дрехи, транспорт, медицинско обслужване. Намират им работа и дори постоянно жилище.

Не е позволено да ги снимаме. Но пред камерата застава, един бивш бездомник, на когото мисията в Чикаго е помогнала. Това е и директорът по настаняването в приюта г-н Рон Чилдерс.

Снимка: bTV

"Аз страдах от злоупотреба с наркотици, от алкохолизъм също. Когато дойдох тук, мисията отвори вратите си, приеха ме, облякоха ме, нахраниха ме”, споделя той.

Цялта дейност на приюта в Чикаго се финансира от дарители и християнски организации.

Снимка: bTV

Бюджетът, с който държавните служби разполагат, за да се справят с проблемите на бездомните, е едва под 2 милиарда долара. А според изчисленията за това са нужни 10 пъти повече средства. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!