Социалната комисия на Сената в Чехия излезе този четвъртък с препоръка към горната камара на парламента за приемането на закон за компенсация на ромски жени, подложени на принудителна стерилизация по времето на социализма, съобщават чешки медии.

След като законопроектът беше разгледан от представителите в долната камара през юни, сега предстои гласуването му следващата седмица от сенаторите. Приемането му може да доведе до положителен край на многогодишната кампания на ромски организации за обезщетение на жертвите на нехуманната практика.

Досега бяха заведени няколко дела заради такива случаи в Европейския съд за правата на човека и две от тях бяха решени с извънсъдебни споразумения, но новият закон ще даде възможност на всички жени, които са били подложени на принудителна стерилизация да получат обезщетения, без да преминават през тромави съдебни процедури.

Нехуманна практика, продължила десетилетия

Документи разкриват, че стотици жени от ромски произход са били подложени на стерилизация против тяхното желание в периода между 1970 и 1980 г. в границите на тогавашната Чехословашка социалистическа република.

През 2005 г. офисът на чешкия омбудсман публикува доклад, в който се казва, че "в периода 1970-1980 г. чехословашкото правителство методично е подлагало на стерилизиране жени от ромски произход, за да снижи нежелано високата раждаемост сред това малцинство". Омбудсманът е проучил над 50 случая на принудителна стерилизация и е установил, че във всички тях са били нарушени правата на потърпевшите жени, пише „Дойче веле“

Една от жертвите на тази практика – Елена Горолова, разказва пред Би Би Си, че когато е влязла в болница, за да роди второто си дете, е подписала някакви документи, на чието съдържание не е обърнала внимание заради силната болка. Впоследствие се оказва, че след извършване на цезарово сечение лекарите са я стерилизирали. Според бившия омбудсман на Чехия Анна Шабатова основна цел на тази практика са били ромски жени с по две деца, които при ново забременяване са били убеждавани да направят аборт.

Улесняване на процеса за компенсиране на жертвите

Още през 2009 г. чешкото правителство се извини за принудителните стерилизации по комунистическо време, но много чешки политици смятат, че днешната държава все още е в дълг пред жертвите.

Ако новият законопроект бъде приет в Сената, подложените на принудителна стерилизация жени ще имат срок от три години, за да подадат заявление за изплащане на обезщетение. Те трябва да докажат основателността на своите претенции и документите им да бъдат оценени от министерството на здравеопазването.

В случай че някое от заявленията бъде отхвърлено, неговият вносител ще може да обжалва безплатно решението в съда. Присъдените обезщетения няма да бъдат облагани с данъци.

Очаква се размерът на обезщетението да бъде в размер на около 12 000 евро, а според авторите на законопроекта се очаква около 400 жени да подадат заявление за компенсации.

Междувременно ромски организации твърдят, че практиката на стерилизация на жени от малцинството е продължила и през 90-те години на миналия век, като последният такъв случай е регистриран през 2007 г.

Случващото се около законопроекта в Чехия се следи с голям интерес в съседна Словакия, както и в Унгария, където също се е прилагала подобна практика към представителки на ромското малцинство по времето на социализма.