Стотици поклонници от цял свят идват в Охрид, за да се поклонят на мощите на двама от учениците на светите братя Кирил и Методий - свети Климент и свети Наум Охридски.

Снимка: btvnovinite.bg

Местният екскурзовод Любчо Кортелов ни отвежда в църквата "Свети Климент и Пантелеймон" на хълма Плаошник. Според легендата свети Климент тук сам е подготвил гроба за успението си.

„През 886 година свети Климент е изпратен от княз Борис Михаил идва в Охрид. На това място прави новата църква и организира Охридската книжовна школа. Според едно предположение от 886 до 916 г. в рамките на тези години обучава около 3500 ученици на новата азбука – кирилицата“, разказва екскурзоводът, който е и председател на сдружение „Балкански хоризонти“.

Снимка: btvnovinite.bg

Хора от цял свят идват да се поклонят на светеца.

На другия край на Охридското езеро манастирът "Свети Наум" пази мощите на друг голям ученик на Кирил и Методий - свети Наум Охридски Чудотворец.

Едно от поверията за гроба на свети Наум гласи, че ако заслушате над него, може да чуете как бие сърцето на светеца. 

А докато туристите разглеждат реликви в Охрид и околността, Северна Македония се подготвя за 24 май.

Снимка: btvnovinite.bg

"В Република Северна Македония 24 май се чества по начин, по който хората изразяват почит и уважение към делото на двамата братя и техните последователи като с най-различни културни събития, поднасяне на венци и цветя пред техните паметници изразяват своите чувства на благодарност", посочва Димитър Иванов - генерален консул на България в Битоля.

По думите на местните българи, властите организират скромни тържества, на които обаче не канят представители на българските сдружения. Затова в дни като днешните българите в Охрид си спомнят с особена почит за учениците на Кирил и Методий.