Около 600 демонстранти, повечето младежи, протестираха вчера в центъра на Копенхаген против рестриктивните мерки, наложени заради COVID-19 и желанието на правителството да въведе т.нар. "COVID паспорт", информира „Франс прес”.

Въпреки че шествието протече мирно, полицията съобщи, че двама души са арестувани, защото хвърляли бомбички по силите на реда.

Снимка: Ройтерс

Измененията в наказателното законодателство предвиждат двойно по-големи присъди за престъпления, свързани или имащи отношение към пандемията. В средата на месеца наказанието на 30-годишна жена бе увеличено на 2 г. лишаване от свобода заради "изказвания и действия, свързани със сериозни нарушения на обществения ред" при участието ѝ в протест през януари.

Т.нар. "COVID паспорт", замислен под формата на мобилно приложение, ще удостоверява дали лицето е ваксинирано, има отрицателен тест от последните 72 часа или наскоро е излекувано от болестта. Правителството обяви, че паспортът е ключов за отварянето на страната.

Снимка: Ройтерс

Дания е в частичен локдаун от края на декември. Началните училища са отворени от февруари, а гимназистите трябва да се върнат в клас в началото на април. Баровете и ресторантите обаче остават