Около 350 мигранти тръгнаха на 210-километров марш от Белград към Унгария, за да протестират срещу преградите на границата, които не им позволяват да стигнат до Западна Европа, предаде ДПА.

Около 7000 мигранти, повечето бягащи от войната и бедността в Сирия, Ирак и Афганистан, са блокирани в Сърбия и не могат да продължат пътя си към Европа заради оградите, вдигнати по цялата дължина на сръбско-унгарската граница.

Много мигранти в Белград, повечето от които спят в палатки край централната гара, смятали, че референдумът в Унгария за мигрантските квоти вещае отваряне на границите, посочва Ройтерс, позовавайки се на очевидци.

Колоната мигранти, охранявана от 4 полицейски автомобила, е тръгнала от автогарата в Белград. В протестния марш участват само мъже, които казват, че ще вървят до граничния пункт Хоргош, за да пресекат границата. Те носят плакати "Отворете границата", съобщи репортер на Танюг.

Агенциите съобщават, че тази сутрин мигрантите са протестирали в центъра на Белград и са отказали да получат безплатната храна, която им раздавали. Демонстрацията завършила със сбиване между две групи, едната от които отказвала да се присъедини към протеста. Полицията се намесила, за да разтърве двете групи. Няма информация за пострадали при сблъсъка.

Преди година Унгария стана първата страна в Европа, поставила телена ограда на границата си, за да спре мигрантите. Страните по балканския маршрут на мигрантите - Македония, Сърбия, Хърватия и Словения - също затвориха границите си през март, но хората продължават да преминават нелегално. Повечето от тях пристигат в Сърбия от България, отбелязва ДПА.