Стотици хиляди шиитски поклонници се стекоха днес в свещения иракски град Кербала за началото на празника Ашура, когато шиитите почитат мъченичеството през 7-и век на имам Хусейн, внук на пророка Мохамед, предаде Франс прес.

Празникът се отбелязва с голям религиозен плам от шиитската общност в цял свят и особено в Техеран, където хиляди вярващи преминаха в шествие, самобичувайки се с вериги. Церемониите в афганистанската столица Кабул обаче бяха окървавени от атентати срещу две шиитски джамии, при които загинаха най-малко 16 души.

В Кербала церемониите протекоха при засилени мерки за сигурност - в района бяха разположени 30 000 служители на силите на реда, тъй като шиитите в Ирак редовно стават мишена на атаки, особено от сунитската джихадистка групировка "Ислямска държава".

Снимка: Reuters

Облечени в черно самобичуващи се поклонници участваха в процесия в памет на имам Хусейн, убит през 680 г. от войските на омаядския халиф Язид в битката край Кербала.

Вярващи от цял свят посещават всяка година неговия мавзолей, намиращ се на около 80 км югозападно от Багдад. Според ръководителя на религиозния обект тази година в отбелязването на най-важния за шиитите религиозен празник участват над 1,2 милиона поклонници.

Снимка: Reuters

Властите в Египет решиха да затворят за няколко дни главната шиитска джамия в Кайро, Ал Хусейн, и забраниха на шиитите да извършат религиозните церемонии по случай Ашура, предаде ТАСС. Египетското министерство по въпросите на вакъфите аргументира мярката с избягване на сблъсъци между шиити и салафити.

На многолюден митинг в Бейрут днес ливанското шиитско движение Хизбула се зарече да продължи своя джихад в съседна Сирия, ден след като лидерът на движението шейх Хасан Насралла заяви, че войната е в етап на ескалация, предаде Ройтерс.

Обръщайки се към хилядното множество, събрало са по повод празника Ашура на строго охраняван площад в южните райони на Бейрут, Насралла заяви, че войната в Сирия се води в защита на цялата религия.

"Ще продължим да носим висшата си отговорност за джихада там. Там са вашите мъже, вашите синове, братя и съпрузи. Те отстояват съществуването, достойнството си и съпротивата", заяви Насралла под въодушевените скандирания на привържениците си.