Според Мадрид между 470 хил. и 520 хил. привърженици на независимостта са излезли по улиците на Барселона, за да поискат референдум за бъдещето на Каталония. Според местните власти – те са били 1,8 милиона, предаде Франс прес.

На 9 ноември в автономната провинция Каталуния ще се състои референдум за независимост от Испания.

Каталонската полиция обясни в комюнике, че изчисленията са направени на базата на площта, заета от демонстрантите с дължина 11 километра, умножена по плътността на човешкото множество, което изпълни улиците, за да поиска правото да организира референдум, срещу който централното правителство се противопоставя категорично.

"Няма как гласуването да бъде спряно от властите в Мадрид. Резултатите от референдума трябва да бъдат приети за даденост. Всякакво друго поведение на централната власт би било нелепо", отбеляза по-рано премиерът на Каталуния Артур Мас.

Испанският Конституционен съд обяви референдума за нелегитимен още преди да се е провел, а испанският премиер Мариано Рахой заплаши, че правителството няма да признае резултатите от допитването сред каталонците.

Настоящите власти в Мадрид дори заявиха, че се готвят да блокират членството на Шотландия в ЕС, ако на предстоящия референдум шотландците се обявяват за независимост от Великобритания. Смята се, че това се дължи на страха шотландският пример да бъде последван от Каталония.