Всички в НАТО са съгласни, че бюджетите за отбрана трябва да нарастват. Очакваме поне 15 държави от пакта да изпълнят обещанието, прието единодушно през 2014 г., вложенията да достигнат 2% от БВП до 2024 г., заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от БТА.

След днешното заседание на министрите на отбраната от алианса той посочи, че в последните четири години отбранителните бюджети на страните от НАТО в Европа, както и на Канада, са били повишени с 48 милиарда долара. От тази сума 19 милиарда долара са били за въоръжение.

Столтенберг добави, че разгледаните днес първи национални планове за военни разходи показват, че посоката ще се запази и занапред. Генералният секретар отбеляза, че преди четири години едва три страни от Алианса са имали отбранителни разходи, равни на два процента от БВП, а днес подобни вложения правят осем от съюзниците.

Днес министрите са утвърдили решенията за създаването на две нови командвания – за европейските сухопътни операции, както и за защита на комуникациите през Атлантика.

През юни се очаква да бъде решено къде ще бъдат разположени тези командвания, като Германия е предложила да приеме сухопътното, а САЩ са готови да поемат атлантическото командване. Друго днешно решение е подкрепило обособяването на отдел на НАТО за кибероперации в Монс (Белгия).

На пресконференция след днешното заседание Столтенберг заяви в отговор на въпрос, че пактът е бил уведомен отдавна за намеренията на Русия да разположи ракети в Калининград. Генералният секретар отказа да уточни дали Алиансът е наясно с разполагането там на ядрено въоръжение, но призова Москва за прозрачност при заседанията на Съвета НАТО-Русия.

Турция сама ще реши какви противовъздушни способности да придобие, за нас е важно оборудването да бъде съвместимо със системите на Алианса, добави Столтенберг.