Украйна има право според международното право да поразява военни цели в Русия, за да се защитава, заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс, по време на посещение в най-новата страна членка на алианса - Швеция.

„Украйна има правото на самоотбрана“, каза Столтенберг по време на съвместна пресконференция с премиера на Швеция Улф Кристершон във военна база край Стокхолм.

„Правото на самоотбрана включва и правото да се удрят легитимни военни цели на територията на атакуващата страна, на агресора, в този случай - на Русия“, допълни той.

По-рано тази седмица Кремъл заяви, че западните държави, предоставящи на Украйна оръжие за удари по руска територия, ще трябва да очакват руска реакция, като президентът Владимир Путин каза, че обмисля да въоръжи в отговор противници на Запада, отбелязва Ройтерс.

А преди дни стана ясно, че Русия изпраща военни кораби в Куба. Уточнява се, че четирите кораба не носят ядрени оръжия и не представляват заплаха за региона.

„Това посещение съответства на историческите приятелски отношения между Куба и Руската федерация и стриктно се придържа към международните разпоредби“, се казва в изявление на кубинското външно министерство.

„Нито един от корабите не носи ядрени оръжия, така че спирането им в нашата страна не представлява заплаха за региона“, се пояснява в съобщението.