"НАТО няма военни части в Украйна и не планираме да пращаме", заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенебрг след спешна среща на държавите членки, провокирана от военната операция на Русия в Украйна.

„Тази инвазия не е изненада. От месеци предупреждаваме и, за съжаление, това, което се случи, нашите разузнавателни служби отдаван го казват. Ние се опитвахме да го предотвратим, като търсим дипломатическо решение, като налагаме санкции“, заяви Столтенберг.

„Опитвахме се да го предотвратим, като призовавахме Русия да избере пътя на дипломацията. Въпреки нашите усилия, Русия избра този път - да нахлуе в Украйна. Вратата за дипломатическо решение е затворена", категоричен е Столтенберг.

„Взели сме сериозни мерки, за да се подготвим. Затова значително сме засилили присъствието на НАТО в държавите по източния фланг. Ще продължим да го правим. Днес активираме възможността нашите командири да преместват войски тогава, когато е нужно. Искаме да предотвратим конфликта", посочи Столтенберг.

Генералният секретар на НАТТО е категоричен, че действията на Алианса са строго отбранителни, а не нападателни.

„Искаме да предотвратим конфликта. Опитахме се да стигнем до Русия от месеци и виждаме само, че Москва не е приемала тези разговори сериозно. Русия затвори вратата. Съжаляваме за това, но това е реалността. Тя има много сериозни последствия за хората в Украйна. Затова засилихме присъствието си", заяви Столтенберг.