Световната търговска организация (СТО) намали прогнозите си за глобален търговски дефицит за 2012 г. от 3,7 % на 2,5 %, посочвайки дълговата криза в Еврозоната като основен фактор за това.

Буксуващата американска икономика и забавянето на икономическите темпове в Китай са другите два водещи фактора за ревизиране на очакванията.

„Глобалната икономика се сблъсква с все по-силни насрещни течения от последната прогноза на секретариата на СТО насам”, се казва в официално комюнике на организацията.

„Показателите за икономическите резултати и безработицата в САЩ продължават да разочароват докато покупателните индекси и индустриалната продукция в Китай говорят за намаляване на ръста в най-големия износител в света”, се казва още в комюникето.

„Не на последно място европейската дългова криза няма изглед да се успокоява, което прави данъчните регулирания в периферните на еврозоната икономики и по-трудни и рисковани”, изтъква секретариата на СТО.

През април тази година световната организация предупреди, че ръстът на световната търговия, който започна да се забавя през 2011 г., след неочаквано високи показатели за 2010 г., ще запази тази тенденция.