Доналд Тръмп не се приема добре по света. След първата година от управлението му САЩ никога не са били така изолирани на международната сцена. Те са изпокарани и с най-сериозните си съюзници. Това каза в предаването „Лице в лице” бившият посланик на България в ООН Стефан Тафров.

По думите му компрометиращо е за повечето западноевропейски лидери да имат дори добри отношения с Тръмп.

В речта си Тръмп се похвали със състоянието на икономиката и говори много за миграцията. Новината е, че той ще направи компромис с демократите по отношение на амнистията на младите нелегални имигранти, срещу което демократите вероятно ще позволят да се приеме бюджета на САЩ, допълни бившият посланик.

„Другият акцент беше инфраструктурата. Той много говори за това, което говореше и по време на  предизборната си кампания – за необходимостта да се обнови инфраструктурата на САЩ. Това, което липсваше в речта му, беше споменаване на проблема с глобалното затопляне и това, че Америка е изолирана в това отношение”, каза още той.

Във външнополитически план Тръмп определи Русия и Китай като стратегически противници по отношение на икономиката, на отбраната и на ценностите.

Това беше една добра реч, добре структурирана и добре написана реч, допълни Тафров.

Международният анализатор Мартин Табаков изтъкна успеха и неуспеха на Тръмп в първата година от управлението му, а именно, че е успял да реализира мащабна данъчна реформа и се опитал да демонтира „Обама кеър”, но не изцяло.

Отстъпката по отношение на младите незаконни имигранти поставя в много деликатно положение онези конгресмени републиканци, които по време на кампанията бяха против легализирането на тези хора.

Голяма част от републиканците са водили кампания против нелегалните мигранти и сега ще трябва да се явят пред избирателите си, а това за част от крайните избиратели е предателство. Това изяжда от тяхната политическа база и е много деликатен момент за Републиканската партия, обясни Тафров.

Според него евентуален импийчмънт на президента е съвсем реален.