Проучване откри наличието на микропластмаса в човешка плацента на всеки един от участниците в изследването, пише „Гардиън“.

Учените са анализирали тъканни проби от плацентата на 62 жени. Във всички тях откриват полиетилен – пластмасата, която се използва за производството на пликове и бутилки. Друго независимо прочуване откри микропластмаса във всички 17 тествани проби от човешки артерии, като вероятно те спомагат за запушването на кръвоносните съдове.

Пробите от човешка плацента съдържали между 6,5 и 790 микрограма микропластмаса на грам тъкан. ПВЦ и найлон също са засечени.

За първи път микропластмаса в плацента е засечена през 2020 г. в проби от четири здрави жени, които имали нормални бременности и родили здрави деца в Италия.

Според авторите на новото изследване концентрацията в тъканите от плацентата е изключително притеснителна, тъй като става дума за орган, който расте само осем месеца (плацентата се образува около месец след зачеване). Всички останали органи могат да акумулират микропластмаса много по-дълго време.

Микропластмасата беше открита наскоро в човешка кръв и кърма, което е доказателство за масовото замърсяване с нея. Как влияе тя на здравето ни все още не е напълно ясно, но в лабораторни условия микропластмасата причинява щети върху човешките клетки. Микроскопичните обекти могат да причинят възпаления на тъканите, подобно на фините прахови частици от мръсния въздух.

Хората поглъщат най-малките парчета пластмаса с храна, вода, както и чрез въздуха. Микропластмаса е открита също в екскрементите на новородени бебета и възрастни.

„Щом виждаме подобни ефекти и върху човешката плацента, това означава, че вероятно всички бозайници на планетата са засегнати“, коментира проф. Матю Кемпън от университета в Ню Мексико.

Според проучванията натрупването на микропластмаса може да обясни повишението при някои здравословни проблеми. Сред тях са възпаление на червата, рак на дебелото черво при хора под 50 години, както и намаляването на здравите сперматозоиди при младите мъже.