В швейцарския град Монтрьо започна международната мирна конференция за Сирия, която е известна като "Женева 2". Тя е посветена на разрешаването на тригодишния кървав конфликт в Сирия, предадоха световните агенции.

Ден преди откриването генералният секретар на ООН Бан Ки Мун отговори на искане на Националната коалиция на опозиционните и революционни сили и отмени поканата към Иран да участва във форума. Русия и Иран изразиха огорчение от този отказ и посочиха, че той е грешка и намалява шансовете за успех на конференцията.

Тя беше открита от Бан Ки Мун в присъствието на представители на около 40 държави и международни организации. В това число бяха първите дипломати на САЩ и Русия Джон Кери и Сергей Лавров.

В същото време сирийски студенти организираха акция в подкрепа на Башар Асад в Монтрьо. Около 100 души се събраха с вдигнати лозунги : "Сирия само с Асад". Акцията не е съгласувана с швейцарските власти. Дежурните полицаи призоваха младежите за ред, но не предприеха към тях никакви други действия.