Международната рейтингова агенция "Стандарт енд пуърс" понижи дългосрочния кредитен рейтинг на Великобритания с две степени от най-високия ААА до АА с негативна прогноза в резултат на Брекзита, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

При това агенцията предупреди, че може да последват и нови понижения, след като британците гласуваха за излизане от ЕС на референдума миналата седмица. 

"Понижаването на рейтинга отразява мнението ни, че в случай на излизане на Великобритания от Евросъюза, това може да повлияе негативно на икономиката на страната като цяло, а също и на ръста на брутния вътрешен продукт и на баланса на бюджета на страната", твърдят аналитиците на агенцията.

В съобщението на С&П се казва още, че най-високият рейтинг, на който страната се радваше, е просто несъстоятелен след референдума.

Негативната прогноза отразява икономическите рискове, пред които страната се изправя, включително и ролята на нейната национална валута - паунда - като резервна валута. Към рисковите фактори агенцията добавя и възможното отцепване на Шотландия от Обединеното кралство. 

Две други агенции - "Фич" и "Мудис", отнеха кредитния рейтинг ААА на Великобритания още преди началото на кампанията за референдума. Те също предупредиха, че могат да последват нови понижения.