Спортни страсти, стачки и извънредни мерки за сигурност във Франция часове преди началото на Европейското първенство по футбол.

В страната, която стана жертва на атентати в края на миналата годината, има драконовски мерки за сигурност, засилен контрол, ограничения за движението и паркирането около стадионите, където ще се играят мачовете. Всичко това налага нов режим в ежедневието на французите и не всички са доволни от това.

"Има много полиция и това според мен е достатъчно. Не съм убеден, че очертаването на фен зони в толкова гъсто населени райони е най-доброто решение", казва Франсоа Маргерити, жител на Париж.

Други са склонни да преглътнат дискомфорта. "Мисля, че това е щастливо време за Европа и ще преживея неудобствата", казва друг жител на Париж

Инциденти обаче не липсват. Полицията в Марсилия снощи използва сълзотворен газ, за да прекрати сблъсъци между местни жители и британска запалянковци. Двама англичани бяха арестувани.

Евро 2016 започва в атмосфера на транспортни стачки и други протести срещу трудовата реформа. Президентът Франсоа Оланд предупреди синдикатите да не се опитват да саботират провеждането на първенството.

"Призовавам всички да проявят отговорност. Защото ако правителството трябва да изпълни задълженията си, ще го направи и ще вземе всички необходими мерки”, обяви Оланд.

Никакви стачки и ограничения обаче не могат да помрачат празничното настроение на феновете. Хиляди присъстваха снощи на безплатен концерт в Париж по случай футболната фиеста.

Като част от тържествата Айфеловата кула беше осветена в трите цвята на френското знаме.