Депо за гориво е блокирано в Северна Франция от продължаващите в страната стачки срещу пенсионната реформа. За това съобщава агенция Ройтерс.  

Протестите продължават вече шести пореден ден, като французите блокираха доставките на гориво от френските рафинерии в понеделник сутринта. Рафинериите и депата за гориво на TotalEnergies останаха блокирани, тъй като 41% от операторите от сутрешната смяна се присъединиха към стачката, съобщи говорител на компанията.

В бензиностанцията Haulchin на TotalEnergies в Северна Франция няколкостотин синдикалисти се присъединиха към колоната от протестиращи и запалиха автомобилни гуми, спирайки редица камиони, които бяха в готовност да доставят гориво по бензиностанциите в страната.

Полицията пристигна на мястото на блокадата и няколко часа по-късно разчисти трасето на камионите.

Недоволството на хората ескалира, след като Сенатът гласува през уикенда приемането на непопулярния план за пенсионна реформа на президента Еманюел Макрон. Така възрастта за пенсиониране се увеличи с две години до 64 години.

Нашият президент-банкер не чува уличните протести, нито стачкуващите хора. Ето защо решихме да действаме по-твърдо“, заявява лидерът на местния профсъюз UD-CGT Жан-Пол Делеско.