Четвърти ден продължава стачката на пилотите на „Луфтханза”, съобщиха световните агенции. Тя обаче няма да засегне пътниците от и до България. Всички полети на германския авиопревозвач по линиите София-Мюнхен и София-Франкфурт се провеждат по разписание, потвърдиха от Летище София.

В петък бяха анулирани полетите от София до Мюнхен в 06:00 и в 12:55 часа, както и от София до Франкфурт в 06:45 и 14:00 часа. Анулирани са и полетите от Мюнхен до София в 11:55 и 22:30 часа, както и тези от Франкфурт до София в 13:15 и 20:10 часа.

Заради трудовия спор около условията за ранно пенсиониране и плановете за намаляване на разходите в събота бяха отменени 74 от общо 160 полета на големи разстояния. Това засегна плановете на 20 000 пътници. Анулирани са и около 60 процента на товарните полети.

Авиокомпанията иска да съкрати разходите си приблизително до равнищата на конкурентите й - нискотарифни компании „Райънеър” и „Изиджет” за близки дестинации и Турските авиолинии и тези на ОАЕ - за далечните.

Миналата година стачките вече струваха на „Луфтханза” повече от 200 млн. евро. От април миналата година това е 15-ят стачен протест на пилотите на компанията.

Профсъюзът на летците иска да принуди авиопревозвача да запази схемата си за ранно пенсиониране. Тя позволява на пилотите да излизат в пенсия на 55 години и да продължат да получават 60 процента от заплатата си, докато не започне изплащането на държавната пенсия.

Според социологическо допитване, цитирано от ТАСС, 55 процента от германците смятат методите на профсъюза са непропорционални на реалното положение, но като 83 на сто от
анкетираните подкрепят като цяло правото на стачки за уреждане на трудови спорове.

В понеделник се очаква "Луфтханза" да започне отделни преговори за заплащане на труда с профсъюза Верди, който представлява около 33 000 наземни служители на компанията.