Гръцките моряци прекратиха продължилата шест дни стачка, която прекъсна транспортните връзки с островите и предизвика там недостиг на храни, след като правителството обяви гражданска мобилизация и ги принуди да се върнат на работа, предаде Ройтерс.

Корабите започнаха отново да отплават от натоварени пристанища като Пирея и Рафина, след като моряците бяха изправени пред риска да влязат в затвора, ако не се върнат на работните си места.

Профсъюзите се разгневиха от действията на правителството и в знак на солидарност с моряците, двата основни синдиката обявиха регионална стачка в областта Атика, която засегна обществените услуги и транспорта. Шофьорите на автобуси и тролейбуси в Атина спряха за четири часа работа, а журналистите от държавните медии са в тридневна стачка.

В Северна и Централна Гърция фермери протестираха срещу високите производствени разходи и цените на горивата и изкараха тракторите си покрай магистралите, заплашвайки да блокират основните пътни артерии в страната, ако исканията им не бъдат удовлетворени.

В знак на протест фермерите раздадоха 50 тона плодове и зеленчуци пред сградата на министерството на земеделието в Атина.