Борсите се сринаха след оттеглянето на Съединените щати от Международното търговско споразумение на Тихоокеанския регион. Това беше едно от първите решения на американския президент Доналд Тръмп.

Една от най-засегнатите държави - Австралия, обяви, че вече ще работи в тясно сътрудничество с Китай, а не със САЩ.

Решението на Тръмп за оттегляне от Тихоокеанското партньорсто предизвика силен спад за европейските акции и облигации, шестседмично дъно за американския долар и начало на прекрояване на световните търговки връзки.

„Има вероятност Пекин да се присъедини към Транстихоокеанското партньорство, което може да продължи да действа и без САЩ”, посочи премиерът на Австралия Малкълм Търнбул.

Тръмп подписа и заповеди за подновяване строителството на два спорни петролопровода, но каза, че проектите ще бъдат обект на предоговаряне. Той даде „жълта светлина“ на тръбопровода Keystone XL, който ще пренася суров петрол от Канада до американски рафинерии в Мексиканския залив, и на петролопровода преминаващ през Северна Дакота.  „Това е обект на предоговаряне на условията, от наша страна. Ние ще предоговорим някои от условията и, ако се харесат, ще видим можем ли да строим този тръбопровод“, каза той.

Вълна от неодобрение последва спирането на държавните пари за неправителствени организации, които извършат аборти.

Говорителят на Белия дом Шон Спайсър продължи да общува с репортерите в стила на Тръмп - като избира кои журналисти да задават въпроси и да отправя към медиите обвинения в лъжа.

„Има неща, които може да сме пропуснали, да не сме разбрали правилно, но намеренията ни са никога да не ви лъжем. А има и много грешки, които медиите постоянно правят”, каза той.

Ключови назначения бяха направени в администрацията на Тръмп. Сенатът одобри конгресмена от Канзас Майк Помпео за директор на ЦРУ, а Комисията по външни отношения Рекс Тилерсон за държавен секретар. В днешния работен ден е планирана среща с автомобилната индустрия,