Апелативният съд в Белград свали всички обвинения от сочения за сръбски наркобос Сретен Йосич, по-известен като Йоца Амстердам, за убийството на хърватския журналист Иво Пуканич.

Вторият обвиняем Желько Милованович получи 40 години затвор. Той се смята и за прекия извършител на атентата. Делото по третия осъден по това дело Миленко Кузманович се връща на Специалния съд в Белград, съобщиха от Апелативния съд.

Адвокатът на Сретен Йосич Драгош Чукавац каза пред белградското издание "Блиц", че неговият клиент по всяка вероятност ще съди държавата, защото е бил 4 години в затвор по това дело. Ако спечели делото, може да получи до 500 000 евро обезщетение.

Йосич бе задържан за убийството на Иво Пуканич през април 2009 г. Той излежава и друга 15-годишна присъда за убийството на Горан Марянович. Това наказание обаче бе намалено по време на общата амнистия с една трета. Марянович бе убит през 1995 г.

Иво Пуканич, собственик на хърватския седмичник „Национал“, беше убит на 23 октомври 2008 г. Според публикации в медиите Сретан Йосич често е пребивавал в България с паспорт под чуждо име. Известен е като „балканския крал на кокаина”. След като емигрира в Амстердам, той успява да оглави белградския клан на наркомафията в Холандия.