Последни часове от срещата на Г-7 в Баварските Алпи. Oколо 2500 колеги журналисти проследихме срещата на богатите демокрации.

Днес е решаващият ден, защото всичко до момента бе ниво дискусии, а след броени часове ще стане ясно по кои теми лидерите са си стиснали ръцете и ще влязат във финалното комюнике.

Финансова помощ за Украйна до 28 милиарда евро за тази година,  нови санкции срещу Русия като ограничаване на достъпа на страната до западни военни технологии, забрана за внос на злато от Русия, както таван на цената на руския газ бяха сред обсъдените теми.

„Връзките с Русия не могат да се върнат към това, което са били преди руската инвазия в Украйна. Защото когато ситуацията се промени, ние също трябва да се променим. Всички много добре знаят това“, каза Олаф Шолц, канцлер на ФРГ.

Темите с борбата за климатичните промени и глада също бяха в дневния ред. На срещата присъстваха и лидерите на пет страни от Азия, Африка и Южна Америка с цел да бъдат провлечени към по-тясно сътрудничество, което е особено важно за ролята на Г-7 в следващите години. Една от тези страни е Индонезия, която организира срещата на Г-20 тази есен, а на нея са поканени и Путин, и Зеленски.

Кремъл обяви, че Путин приема поканата, а от Зеленски отговор все още липсва. Дали двамата ще седнат на една маса за преговори през ноември в Бали остава отворен въпрос.

А за много от лидерите краят на тази среща е началото на друга, защото оттук те пътуват директно за Мадрид, където е събирането на НАТО.