Днес приключва далекоизточната азиатска обиколка на Владимир Путин в Северна Корея и Виетнам. Тя ще остане в историята както със споразумението за стратегическо сътрудничество между Москва и Пхенян, така и с подаръците, които лидерите на двете страни си размениха.

Помпозно посрещане на червения килим посред нощ в Пхенян, тържествен банкет, размяна на скъпи подаръци. Така ще се запомни двудневната визита на Владимир Путин при неговия севернокорейски домакин Ким Чен Ун. А единствената телевизия в комунистическата държава излъчва руски военни песни и маршове.

Русия и Северна Корея подписаха всеобхватно споразумение за стратегическо партньорство. Владимир Путин и Ким Чен Ун обявиха, че ще задълбочат отношенията си и ще засилят военното си сътрудничество.

„Подписаният днес договор включва и предоставяне на взаимна помощ в случай на агресия срещу една от двете страни“, посочи руският президент Владимир Путин.

 

„Нямам съмнение, че то ще бъде и движеща сила към създаването на един нов мултинационален свят без подчинение и хегемония“, заяви президентът на Северна Корея Ким Чен Ун.

Снимка: Ройтерс

Задълбочаващото партньорство между двата авторитарни режима с ядрен потенциал предизвиква безпокойство в Южна Корея и Япония, както и на Запад.

Детайлите на споразумението остават тайна, но се предполага, че Русия ще получава още повече боеприпаси за агресията срещу Украйна, а Пхенян ще получи достъп до сателитни данни и технологии за забранената от ООН ядрена програма.

Снимка: Ройтерс

„Ние виждаме как те товарят контейнери с боеприпаси във влаковете в Северна Корея и през тясната граница с Русия влаковете стигат чак до фронтовата линия и отиват направо на фронта. Така че, разбира се, в замяна, Русия дава нещо на Северна Корея. Ние сме много загрижени за възможността Русия също да предостави подкрепа за техните ядрени и ракетни програми“, каза Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО.

Путин и Ким скрепиха партньорството си със скъпи подаръци. Руският президент му подари втора, добре бронирана лимузина, оборудвана с германски двигател с почти 600 конски сили мощност. Също така и адмиралски кортик и сервиз за чай. Путин получи две расови кучета традиционна корейска порода "пунсан".

Снимка: Ройтерс

Путин беше удостоен и с най-висшата награда на Корейската народно-демократична република – орденът Ким Ир Сен. Основателят на севернокорейската държава и родоначалник на управляващата династия Ким.