Световните лидери на среща на Г-20 в Осака. Търговските войни и промените в климата са сред основните теми на форума.

Лидерите на най-влиятелните и най-бързо развиващите се икономики в света и ЕС ще търсят компромиси по горещите теми като търговските войни, климатичните промени, разоръжаването, напрежението в Персийския залив.

Извън пленарните сесии всеки от тях ще проведе поредица от двустранни срещи.

Първата - на американския президент Доналд Тръмп - бе с германския канцлер Ангела Меркел, която определи като своя "голяма приятелка".  

Снимка: EPA

В друг важен разговор Доналд Тръмп и Владимир Путин заявиха, че ги очаква интересна дискусия. Двамата разговаряха 1 час и 20 минути. Сред темите е и договoрът за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег, който двете страни обявиха, че прекратяват. 

Двамата лидери се съгласиха, че подобряването на отношенията между САЩ и Русия е в интерес на целия свят. 

Путин покани Тръмп в Русия на 9 май догодина.

„Президентът на Съединените щати откликна много позитивно. В хода на срещата двамата разговаряха за приноса на двете страни за победата и президентът Тръмп оцени ролята на съветския народ”, разкри съветникът на руския президент Юрий Ушаков.

В Осака европейските лидери ще продължат консултациите за наследник на Юнкер.

Снимка: EPA

А Доналд Туск защити европейските ценности, отговаряйки на руския президент, който в интервю за "Файненшъл Таймс" заявява, че либералните идеи са отживелица.

„Това, което аз напълно смятам за отживелица са авторитаризма, култа към личността и правилата на олигарсите дори когато те изглеждат, че са ефективни”, заяви председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Ще има ли примирие на търговските войни между САЩ и Китай се очаква от разговора между лидерите на двете държави. Президентите на Русия и на Турция ще обсъдят и бъдещи оръжейни сделки.