Тест за европейското единство. Така в Брюксел се определя продължилият цяло денонощие без прекъсване  Европейски съвет.

Лидерите на страните членки постигнаха трудни компромиси за бюджета на Европа, за климатичните амбиции и за отношенията с Турция.

22 часа преговори, абсолютният приоритет беше постигане на компромис и избягване на вето за бюджета и за Фонда за възстановяване от коронавируса. След него обаче последваха сериозни сблъсъци на позиции и безсънна нощ.

Дипломати отчитат, че компромисът за бюджета беше възможен само заради германското председателство.

„Естествено, искам да благодаря на за цялата свършена работа през последните 6 месеца, но особено за усилията по тази тема, лично на Ангела Меркел. За пълната й мобилизация, за волята й, за креативността й, за упоритостта й, за работата по време на самия Съвет, за да успеем да стигнем до тази чудесна изненада“, заяви Шарл Мишел, председател на Съвета на ЕС.

„Огромна работа свършихме на този последен Евросъвет. Успяхме да обединим силите си и сега прехвърляме към Европейския парламент темата за бюджета и за Фонда за възстановяване“, обясни Ангела Меркел, канцлер на Германия.

Огромни усилия бяха необходими за постигане на компромис за климатичните амбиции на Европа – намаляване на вредните емисии до 2030 година с 55 %. Труден се оказа пътят за постигане на съгласие и относно отношенията с Турция заради напрежението в Източното Средиземноморие.

„Искам много ясно да подчертая, за да няма спекулации. Ние като член на ЕС подкрепяме нашите приятели от Гърция и Кипър. Точка. Оттук насетне настояваме да се намерят дипломатически решения с Анкара и този проблем, който е на практика бизнес проблем. Защото касае добиването и печалбите от газ. А влизането в  такава криза, в каквато ЕС вече е с нашите съседи, с които имаме морска и сухопътна граница, с които те на 100 % изпълняват споразумението между ЕС, България и тях. В края на краищата най-голямото контролно-попускателно съоръжение е между България и Турция в Европа. Това е огромен трафик Европа-Азия“, каза премиерът Бойко Борисов.

Европейският съвет постигна три важни споразумения и така беляза скорошния край на германското председателство.

От 1 януари Португалия поема европейското председателство. И наследява неясните последствия от Брекзит, както и горещи теми като миграцията или пък спора около започването на преговори със Северна Македония и Албания. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!