Сериозна тревога на приключилия днес Европейски съвет в Брюксел по повод различията в нивата на COVID епидемията в страните членки на Евросъюза.

България беше представена на лидерската среща от президента Румен Радев.

Много любезно председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен не спомена имената на двете държави с най-сериозни проблеми, заяви след срещата президентът Румен Радев.

Имената на въпросните държави не фигурират и във финалния документ на форума, но за никого не е тайна, че това са България и Румъния, заради ниския процент на ваксинация.

У нас всички са изплашени от това, което става и никой на иска да вземе отношение какво да се прави в тази криза, защото много от партиите в момента броят гласове, ако вземат ясна позиция.

Това коментира президентът Радев в Брюксел.

„Аз призовавам за съзнателност, за разбиране на това, което правителството прави. Да, подлежи на критика начинът за въвеждане на тези мерки, но трябва да направим всичко да не допуснем такъв пик, който да взриви здравеопазването“, каза още държавният глава.

Категорично не се прие и желанието за реално облекчение заради зеления преход за държавите, които зависят от въглища, коментира още президентът.

Стана ясно още, че Европейският съюз не се ангажира незабавно за помощ на най-засегнатите от резкия скок в цените на горивата. Възможните действия за момента остават на национално ниво.

„Ръстът на цените на енергетиката наистина много ни безпокоят. Това се отнася и за битовите потребители, и за бизнеса в глобален мащаб. Но има начини да намерим решения тук, в Европа. Обсъждаме как да бъдат подпомогнати най-застрашените домакинства и най-застрашените предприятия. Държавите членки вече водят консултации, като 20 страни вече предприеха мерки на национално ниво“, каза председателят на ЕК.

Темата миграция също предизвика напрежение на форума. Въпреки настояването на редица държави за европейско финансиране за изграждането на предпазни стени по външните граници на Съюза, такова решение липсва във финалния документ.

Това беше 107-ият и последен Съвет за германския канцлер Ангела Меркел.