Търговията и влошаващата се ситуация в Афганистан са били основни теми по време на срещата между премиерът на Индия Нарендра Моди и президента на Русия Владимир Путин в Делхи, съобщава „Ройтерс“.

Завземането на властта в Афганистан от талибаните по-рано тази година доведе до хуманитарна криза в страната, която както според Делхи, така и според Москва води до риск от дестабилизиране на региона.

"Борбата срещу тероризма е и борба срещу трафика на дрога и организираната престъпност. В това отношение сме обезпокоени от развитието на ситуацията в Афганистан", каза Путин във встъпителното си изявление, разпространено от индийски медии.

Посещението на Путин и няколко висши руски служители като министрите на отбраната и външните работи на Русия идва в момент, когато отношенията между Русия и САЩ, друг ключов съюзник на Индия, са все по-напрегнати.

По-рано през деня руският външен министър Сергей Лавров каза, че сделка за доставка в Индия на ракетни системи за противовъздушна отбрана С-400 ще бъде изпълнена, въпреки че според него САЩ са се опитали да подкопаят споразумението.

Индийският секретар по външнополитическите въпроси Харш Вардхан Шрингла потвърди, че договорът ще бъде изпълнен и доставките на ракетните системи вече са започнали.

Очаква се, че на срещата на високо равнище Индия и Русия ще се споразумеят по няколко сделки в секторите на търговията и отбраната.

"Отношенията между Русия и Индия са един наистина уникален и надежден модел", каза Моди.