Темата за патентите, битката с коронавируса и предизвикателствата през следващото десетилетие са тема на двудневния Европейски съвет в Порто. С този форум официално приключва португалското председателство на Евросъюза за първото полугодие. 

Акцент на Социалната среща на върха е европейската програма за следващото десетилетие са предизвикателствата на настоящето и бъдещето без никой да бъде изоставен. Но най-чувствителната тема са ваксините.

„Въпросът на деня не е толкова интелектуалната собственост върху патентите. Може да дадете права за производство на предприятия, които не знаят как да произвеждат и утре няма да произвеждат ваксини. Най-важното в момента е своевременната доставка на дозите“, заяви френският президент Еманюел Макрон.

Снимка: БГНЕС / EPA

Приоритет на Евросъюза се очертават новите работни места и образованието.

„Няма процъфтяваща икономика без хора с подходящите умения. И ние знаем рецептата – най-добрата и най-благородна цел за държавите-членки са добрите училища“, отбеляза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Българският премиер в оставка Бойко Борисов се включи в дебатите чрез видеоконферентна връзка.  „Държавите трябва да инвестират в дигиталните инструменти, в модернизация на учебния процес и в обучение на самите учители“, отбеляза той.

Форумът в Порто ще продължи и утре с неформални дискусии по най-важните  съюза теми.