Среща на лидерите на държавите членки на НАТО от Югоизточна Европа ще се състои днес в София. Събитието е по покана на министър-председателя Кирил Петков.

Ще участват министър-председателите на Румъния, Република Северна Македония и Черна гора – Николае Чука, Димитър Ковачевски, Здравко Кривокапич.

Във фокуса на дискусиите ще бъдат отраженията върху региона от войната в Украйна. Правителствените ръководители ще обменят мнения относно последиците в сферите на сигурността, енергетиката и икономиката в краткосрочен, дългосрочен и средносрочен план.

В този контекст акцент ще бъде поставен и върху засилване на координацията и сътрудничеството в Югоизточна Европа за преодоляване на общите предизвикателства.

Tази среща се случва броени дни след срещата на лидерите на НАТО в Брюксел, където беше обсъдено засилването на източния фланг на НАТО не само във военно отношение, но по отношение на инфраструктурната, транспортната и енергийната свързаност. Също в Брюксел преди броени дни pремиерът Кирил Петков се срещна с президента на Румъния Kлаус Йоханис, за да говорят за европейска подкрепа и солидарност за държавите, които приемат бежанци от Украйна.