Руският президент Владимир Путин откри първото работно заседание на лидерите на страните от организацията за Азиатско-тихоокеанско икономически сътрудничество (АТИС).

Путин е домакин на срещата на върха, която се провежда във Владивосток с участието на водещи представители на бизнеса в страните от регионалния форум.

По думите на руския държавен глава най-важната задача за правителствата на държавите от АТИС е да противодействат на протекционизма във всичките му форми. Той предложи да бъдат приети общи регулаторни норми, които да облекчат либерализацията на търговията и инвестициите.

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

От своя страна Владимир Путин обеща, че Руската Федерация ще развие инфраструктурата на своя територия, което ще помогне за по-пълно използване на икономическия потенциал на региона. Досега богатият на природни залежи руски Далечен изток страдаше от недостатъчни инвестиции и лоша инфраструктура. Москва обещава промяната на статуквото да бъде неин приоритет.

Сред целите, които си поставя руското ръководство е развитието на железопътния транспорт и енергийната мрежа. С повишаване на интереса към Изтока, заради свития западен пазар, руските и другите компании в региона ще се нуждаят все повече от подобряване на инфраструктурата.