Президентът на Полша Анджей Дуда каза в интервю, че думите на премиера на страната Матеуш Моравецки за прекратяването на военната помощ за Украйна са били извадени от контекста.

Моравецки съобщи, че Полша не прави доставки в момента, тъй като се е концентрирала върху попълването на собственото си въоръжение с модерни алтернативи.

„Според мен министър-председателят каза това: „Ние няма да предадем на Украйна нашите нови оръжейни доставки, които сега купуваме като част от модернизацията на полската армия“, каза Дуда.

Изказването на премиера беше прието с изненада, тъй като Полша е един от най-големите съюзници на Украйна от началото на войната.

Думите му обаче дойдоха на фона на влошените двустранни отношения с Украйна, след като Варшава наложи забрана на вноса на украинско зърно, а Киев отговори остро - с дело в Световната търговска организация.

Междувременно военният министър Тодор Тагарев коментира, че е изключено Полша да спре военната помощ за Украйна.

„Полша е от съюзниците в НАТО и в ЕС, които, може би, най-добре знаят какво е да бъдат обект на руска агресия заедно с балтийските страни. И са абсолютно ангажирани с осигуряването на помощ на Украйна“, посочи Тагарев.

Той каза още, че службите ни имат достатъчно убедителна информация, за да се стигне до експулсирането на руските служители на Руската църква в София от страната ни.