Турция е подписала споразуменията със Съединените щати за купуването на изтребители F-16. Новината съобщи източник от турското министерство на националната отбраната, цитиран от държавната телевизия ТРТ-Хабер.

Работата по уточняване на детайлите и конкретните условия по споразуменията продължава в рамките на преговорите между делегациите на двете страни.

Подробности за допълнително взетите решения ще бъдат оповестени по-късно, посочва източникът.

На 6 юни посланикът на Съединените щати в Анкара Джефри Флейк съобщи за важна стъпка напред в придобиването на изтребители F-16 и модернизирането на съществуващия флот на Турция от такива самолети. 

„Денят бележи голяма стъпка напред в придобиването от Турция на последно поколение изтребители F-16 Block 70 и модернизирането на съществуващия флот от F-16“, посочи Джефри Флейк.

Това е добра стъпка напред за националната сигурност на САЩ, националната сигурност на Турция и оперативната съвместимост на НАТО“, допълни посланикът на Съединените щати в Анкара.

През октомври 2021 г. Турция поиска от САЩ 40 нови самолета F-16 Block 70, както и 79 комплекта за модернизиране на останалите F-16 до ниво Block 70.

На 27 януари тази година Държавният департамент на САЩ одобри предстоящата продажба на самолети F-16 и комплекти за модернизация на стойност 23 млрд. долара на Турция, след като Анкара даде зелена светлина за членството на Швеция в НАТО.

Така бе сложен край на години преговори, които бяха източник на търкания в отношенията на двамата съюзници в НАТО.