Съобщение за успешното приключване на преговорите във Виена между шестте световни сили и Иран няма да има и днес, въпреки изразения от много участници оптимизъм по-рано, предаде ТАСС от австрийската столица.

Това стана ясно от изказване на иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф, който тази вечер се появи на балкона на хотел "Кобург", където продължават консултациите по оставащите, както се твърди, технически въпроси.

Журналисти подвикнаха към министъра и го попитаха ще има ли сделка днес, а той по характерен начин кимна нагоре, което в иранската култура означава "не". Иранските медии еднозначно разтълкуваха това като съобщение, че сделка тази вечер няма да има.

Зариф каза, че постигането на споразумение ще бъде печеливш ход за всички участници в преговорния процес и ще бъде триумф на дипломацията. Според него днешната ситуация на преговорите за ядрената програма на Техеран "е пределно проста и ясна".

Запитани от ТАСС дипломати засега не могат да кажат кога точно ще се съберат на пленарно заседание лидерите на делегациите, които да "подпечатат" споразумението, и дали то изобщо ще се състои тази вечер.