Европейската комисия защити политиката си на разпределение на ваксините и прехвърли отговорността на правителствата на страните членки.

Грешки при поръчката на ваксини е допуснал Брюксел, но и страните членки на ЕС, коментира Франс Тимерманс пред германското издание „Тагесшпигел“. Горещата тема за разпределението на ваксините предизвика редица реакции в Европа през последното денонощие.

Най-напред 5 държави: Австрия, България, Латвия, Словения и Чехия изпратиха писмо до ЕК и Европейския Съвет, в което настояват за разпределение на ваксините, пропорционално на броя на населението. В текста се критикуват паралелните допълнителни договори между държави и производители на ваксини. Те са извън квотите с поръчките на Брюксел, коментира австрийският канцлер Себастиан Курц.

ЕК отговори, че точно такъв подход е предложила в началото – разпределение в съответствие с броя на населението. Но страните членки са избрали гъвкавост и зависимост от специфичните нужди на всяка от тях. Така някои не са се възползвали от полагащите им се квоти и дозите са били преразпределени между останалите страни.

Темата със сигурност ще е акцент в следващата среща на евролидерите в Брюксел на 25 и 26 март в Брюксел.