Начало на престижния филмов фестивал в Кан. В програмата на 72-ото издание присъстват звезди на съвременното кино и съвършено непознати имена, а споровете около селекцията вече започнаха.

Форумът се открива с филма "Мъртвите не умират" на американския режисьор Джим Джармуш.

Снимка: EPA

Полемики ще има до края. Например за неравенството между броя на жените режисьори в офицалната програма. Или пък за това дали Ален Делон заслужава награда за цялостно творчество, въпреки спорните му позиции относно хомосексуалисти и мигранти.

Очаква се романтика, политика, социални драми, зомбита и разбира се – световните звезди по червения килим.

Снимка: EPA

Не е възможно издание на фестивала в Кан без полемики. И не е странно, че те вече са факт, нищо, че още никой не е видял селекционираните филми.

Преди година Кан реши да не включва в програмата си продукции на интернет платформи като Нетфликс, например. Така, за разлика от конкурентите си, той пропусна световния труимф на филми като "Рома", например.

Снимка: EPA

Тази година ветераните са в програмата – Педро Алмодовар, Куентин Тарантино, Кен Лоуч, Кзавие Долан, Терърнс Малик, братята Дарден.

Председателят на журито Алехандро Гонсалес Иняриту обаче ще трябва да избира между тях и новите творци, някои от тях познати досега само от второстепенните категории на фестивала. Френското кино разчита на филмите на Абделатиф Кешиш и Арно Делпешин.

Папараците пък разчитат на качествените снимки на фона на червения килим на Моника Белучи, Леонардо ди Каприо, Брад Пит, Ал Пачино.