Една от най-популярните чилийски писателки Исабел Алиенде казва, че "животът е писък между две тишини" - от секундите преди да проплачем до последната глътка въздух. През тази година много хора, които изпълниха пространството между тези две тишини с много смисъл, ни напуснаха.

В края на годината и на прага на новата равносметките се случват от само себе си, независимо дали искаме, или не. Сега обаче няма да стане дума за смъртта, а за живота. За живота, който оставят след себе си Валери Петров или Габриел Гарсия Маркес - чрез писаното слово, а Джоко Росич и Робин Уилямс - чрез киното.

Испаноезичната литература загуби един от най-ярките си представители. Неговата смърт беше повод за национален траур в Колумбия, а светът отново прелистваше хилядите страници от неговото творчество. Колумбийският писател и нобелов лауреат Габриел Гарсия Маркес почина на 87 години. Още приживе произведенията му надминаха по продажби всички книги на испански език, освен Библията. От романа му "Сто години самота" бяха продадени над 50 милиона екземпляра на повече от 25 езика.

Музика и аплодисменти звучаха в памет на Гого от "Тоника" през 2014 година. Той загуби дългогодишната битка с рядко неврологично заболяване.

Още един незабравим глас отиде да звучи на друго място. Оперните образи, в които се превъплъщава Никола Гюзелев, са повече от 70. Неоспоримият му талант прескочи границите на България на най-престижните сцени в Милано, Неапол, Виена, Лондон, Москва, Ню Йорк и Буенос Айрес. Невероятният глас на Никола Гюзелев пресъздаде образите на барон Скарпия от "Тоска", Атила от Верди, княз Игор, Иван Сусанин.

63-годишният американският актьор Робин Уилямс сам реши да си тръгне. Талантът му го превърна в една от най-големите телевизионни и кино звезди. В края на лятото беше открит мъртъв в дома си в Северна Калифорния. Уилямс има всички награди, за които един актьор може да си мечтае: "Оскар" за най-добър актьор в поддържаща роля за участието си във "Добрият Уил Хънтинг", Еми" "Златен глобус", пет "Грами"-та, както и две награди на Гилдията на филмовите актьори. Ще го запомним и в превъплъщението му като мисис Даутфайър.

През 2014 година се сбогувахме с Джоко Росич - голямо имане само в българското, но и в сръбското и в унгарското кино. Актьорът с най-запомнящият се глас си отиде малко преди да навърши 82 години.

  • Изложба в Националната библиотека показва първия препис на „История славянобългарска”
  • Всеки трети работодател наема нови служители през 2015 г.
  • 69 българи получиха шанс за нов живот след трансплантации през 2014 г.
  • 118 журналисти са загинали заради работата си през 2014 г.
  • Какво четохте през годината на bTVnovinite.bg
  • Спортната 2014 г. донесе силни емоции
  • Първо кацане върху комета на апарат, създаден от човешки ръце
  • 2014: Равносметката
  • Изключителна година за Крисия, Хасан и Ибрахим
  • Вледеняващият призрак Ебола тръгна по света