Хеликоптери и сухопътни войски помагат на пострадалите при силното земетресение, което разтърси няколко района в северозападен Непал малко преди полунощ в петък (3 ноември), убивайки над 130 души и ранявайки десетки други, съобщи агенция Асошиейтед Прес.

Властите в страната обаче очакват, че броят на жертвите ще нарасне. Те обясняват също така, че комуникациите с много населени места са прекъснати.

В регионалната болница в град Непалгунж бяха осигурени повече от 100 легла. Бяха мобилизирани и всички налични лекари, за да се окаже своевременна помощ на всички ранени.

„Спях дълбоко, когато изведнъж започна да се тресе силно. Опитах се да избягам, но цялата къща се срути върху мен. Опитах се да избягам, но половината ми тяло беше затиснато от отломките“, разказа Бимал Кумар Карки, един от първите двама души, транспортирани в регионалната болница.

„Крещях, но всичките ми съседи бяха в същата ситуация – те също крещяха за помощ. На спасителите им отне около час да стигнат до мен и да ме извадят“, каза още той.

Геоложката служба на САЩ съобщи, че земетресението е с магнитуд 5,6 и е станало на дълбочина 17-18 километра. Според непалския Национален сеизмологичен център обаче трусът е бил с магнитуд 6,4. Епицентърът му е бил в Джаджаркот, който е на около 400 километра североизточно от непалската столица Катманду.

„В събота сутринта спасителни хеликоптери пристигнаха в засегнатите райони, за да помогнат. Междувременно местните сили за сигурност вече бяха започнали да изваждат от руините ранените и мъртвите“, заяви говорителят на непалската полиция Кубер Кадаят.

Войските разчистват пътищата и планинските пътеки, които бяха блокирани от свлачищата, предизвикани от земетресението. Хеликоптерите продължават да доставят медицински работници и лекарства.

„В окръг Джаджаркот, където е епицентърът на труса, вече е потвърдена смъртта на 92 души, а други 55 са ранени“, съобщи Кадаят и допълни, че земетресението е убило най-малко 36 души в съседния квартал „Рукум“, където се срутиха множество къщи.

Земетресението, което удари Непал, когато много хора вече спяха в домовете си, беше усетено дори в столицата на Индия - Ню Делхи. Ето защо властите там предложиха помощ на Непал. А индийският премиер Нарендра Моди сподели в социалните мрежи, че е дълбоко натъжен от смъртта на десетките затрупани под руините. „Индия е солидарна с народа на Непал и е готова да окаже всякаква възможна помощ“, написа той.

Земетресенията са често явление в планинските райони на Непал. Земетресение с магнитуд 7,8 през 2015 г. уби около 9000 души и повреди около един милион сгради.