"Спейс eкс" изстреля към Международната космическа станция космическата капсула "Дракон", която е предназначена за астронавти, но ще бъде изпробвана с манекен с човешки ръст в първия й полет, предадоха световни агенции.

Капсулата бе изстреляна с ракета "Фалкон" от космическия център "Кенеди" във Флорида, в присъствието на собственика на "Спейс Екс" Илон Мъск.

Единственият "пътник" е манекенът Рипли, кръстен на героинята от филмовата поредица "Пришълецът". "Спейс Екс" се нуждае от успешен тестови полет на капсулата си "Дракон", преди да изпрати астронавти на борда й по-късно тази година. 

„Дракон” ще позволи на НАСА да изпраща астронавти в космоса без помощта на Русия.

Космическата капсула трябва да се скачи утре към 11 ч. по Гринуич към МКС, която е в околоземна орбита, на височина около 400 км от повърхността на Земята. 

Корабът ще остане 5 дни скачен за орбиталната станция, преди да се върне на Земята следващия петък.

"Тестовият полет е много важен. Готвим се да изпратим американски астронавти с американски ракети в космоса от американска територия за пръв път, откакто бяха преустановени полетите на совалки през 2011 г.", заяви директорът на НАСА Джим Брайдънстайн. 

Нито един астронавт не е излетял в космоса от територията на САЩ от завръщането на американската совалка "Атлантис" на 21 юли 2011 г. НАСА плаща на Русия 82 милиона долара за астронавт за отиване до МКС и връщане от станцията. 

През 2014 г. американското космическо ведомство сключи договор със "Спейс Екс" и "Боинг", в съответствие с който те да поемат щафетата. Осъществяването на поставената цел обаче се забави, тъй като критериите за сигурност са по-строги в сравнение с тези при изстрелването на спътници.

Ако всичко е наред, следващият полет ще е с двама астронавти на борда на капсулата, която е със седем места. Полетът може да бъде осъществен през лятото, но и в този случай е възможно забавяне.