Основните проблеми в Европа - войната в Украйна, безпрецедентната енергийна криза и поведението на Европейския съюз по време на епидемията от COVID-19. Това са акцентите в речта на председателя на Европейската комисията (ЕК) Урсула фон дер Лайен.

Проследете с нас на живо дебата за състоянието на Европейския съюз през 2022 г. Водещ на студиото е журналистът Светослав Иванов.

Големите очаквания са свързани с въпросите дали председателят на ЕК ще посочи общи мерки, които страните членки ще трябва да приемат, или отхвърлят като таван на цените при вноса на руски газ и политиката на запълване на газовите хранилища в Европа. 

„Моментът на тази реч е много важен заради войната в Украйна“, каза Цветан Кюланов, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България.

Специално студио на bTV с водещ Светослав Иванов ще излъчи на живо речта на Урсула фон дер Лайен за състоянието на съюза.

„Ситуацията е по-различна. За първи път сме в състояние на война в Европа, когато се случва тази реч. Различия винаги е имало, но държавите се опитват да ги преодолеят“, каза още Кюланов.

Очаква се речта на Урсула фон дер Лайен да продължи между 40 минути и над един час.

„Тази традиция идва от Съединените щати. Речта е структурирана така, че има изложение от страна на Фон дер Лайен, в което се очертават постиженията на ЕС и какви ще бъдат политиките в следващите месеци и година“, обясни ръководителят на Бюрото на Европейския парламент у нас Теодор Стойчев.