В молдовската столица Кишинев е приет преди месец закон срещу фалшивите новини и дезинформацията. Също така в контекста на войната в Украйна стигнаха дотам, че да забранят честванията и парадите по повод 9 май.

В Гагаузия, която е автономна област в република Молдова, ще продължат да честват 9 май, въпреки че властите се заканват да налагат сериозни и солени глоби.

Българите са 5% от населението на автономната област Гагаузия, която е част от Молдова. Татяна, която е преподавател по икономика, представлява българската общност в един от градовете с най-много българи.

Тя разказва, че гагаузите заемат неутрална позиция в конфликта Русия - Украйна. Но не разбират защо властите в Кишинев забраняват честванията за 9 май, военните паради и носенето на символи като Георгиевска панделка.

В Комрат гагаузите казват, че забраните за 9 май разделят обществото. Според тях това е политическа цензура. Въпреки глобите, хората планират да носят панделки и символи по случай празника.


В центъра на Комрат Владимир с майка българка и баща руснак, се определя като гагауз.

Той споделя, че ще празнува 9 май.

„Не ме притеснява това, че сега е забранено. Хора са загубили живота си и трябва да почетем паметта им“, казва Владимир.

И докато населението извън столицата е по-скоро проруски ориентирано, то в Кишинев гледат смело към европейско бъдеще. В столицата продължава кампанията "Молдова за мир". Честванията на 9 май ще минат под мотото да бъде почетена паметта на загиналите във Втората световна война, отнела живота на милиони хора. Но и като празник на мира в Деня на Европа, който спира войните на континента.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!