Над 1 100 000 украински бежанци са влезли в Румъния от началото на руската инвазия в Украйна.

85 000 са украинците се намират в Румъния. За разлика от нашия модел а повечето бежанци там са отседнали в частни домове на хора, които доброволно са ги приели.

Катя от Николаев пристига на румънската граница в един ледено студен ден през март.

„Ние отивахме в нищото, нямахме нито познати, нито приятели, никой. Когато пристигнах на границата, се разплаках и тогава срещнах Андреа. Бях много щастлива да видя как ни приема румънският народ, защото случващото се беше много болно и страшно. А тук имахме усещане сякаш идваме при свое семейство, приеха ни така, както биха приели роднини“, разказва бежанката.

Катя е приета в апартамента на румънска доброволка в Букурещ. Това става повод пък румънската да заживее при приятеля си.

„Срещнах Катя на границата в Исакча. Попитахме я къде иска да отиде - тя ме погледна и каза: Не знам. Направихме всичко за 5 минути. Ние станахме приятели. Не сме домакин и гост, а излизаме заедно, говорим си за живота“, обясни Андреа Барта - доброволец. 

Повечето украински бежанци в Румъния са приети в частни домове. За това румънците получават от правителството по 50 леи на ден за настаняване на един бежанец и по още 20 леи за храна на приетия човек. Това прави общо около 28 български лева на приет човек на ден.

Обществото тук показва високо одобрение за действията на властите в кризата. Смята се, че голяма роля за това има Раед Арафат - румънски лекар със сирийски корени, който управлява кризата с бежанците тук. 

„И тук има пропаганда, която се опитва да повлияе, има много опити населението да бъде настроено срещу действията на властите и срещу бежанците, но за щастие, досега, виждаме много много позитивна реакция от страна на обществото и изглежда, че това не сработи при нас. Огромното мнозинство от нашето общество е много позитивно настроено към бежанците от Украйна“, казва Арафат.

Това е и причината на властите да не се налага да търсят голям брой помещения за бежанците. Украинци има и в общински центрове, като този в Букурещ.

Хората от Украйна са предимно в големите градове. Разпределени са в цялата страна. Но държавата и неправителствения сектор вече отбелязват, че хората живеещи при румънци се адаптират по-лесно.

40 румънски училища вече са разкрили паралелки за украински деца. В Букурещ има и две училища, които предлагат обучение по изцяло украинска програма. 

При Катя от Николаев вече е и съпругът й, който е моряк, а сега работи като строител в Букурещ. А нейната нова румънска приятелка вече е пред сватба със своя любим.