В Турция е обявен 7-дневен траур. Училищата са затворени. Хората се надяват да видят близките си оцелели, те са изплашени, защото липсва информация за това кои са спасените от руините, каза специалният пратеник на bTV в Турция Бесте Сабри. 

Спасителната операция на турските власти и българските ни спасителни екипи в Адана на място продължава. Масово жителите започват да напускат града заради опасността от падане на сгради.

Жителите на Адана разказват, че болниците в Хатай и в Газиантеп са сринати до основи, а пациентите се извозват в Адана. 

Над 5 000 вече са жертвите на бедствието в Турция и Сирия. 3549 са загиналите в южната ни съседка, обяви президентът Реждеп Ердоган. Ранените са над 22 000. Още хиляди се намират под руините и съдбата им е неизвестна.

За Сирия няма голяма яснота, тъй като големи райони там са под контрола на бунтовниците. Само в контролираните от правителството зони жертвите са над 1600. 5775 сгради са напълно разрушени.

Заради катастрофалното бедствие президентът Ердоган обяви тримесечно извънредно положение в 10 засегнати провинции.

За малко повече от денонощие след бедствието 70 страни вече са изпратили или обещали помощ – спасителни и медицински екипи, медикаменти, палатки и одеяла.

В една от разрушените сгради в Адана е била и малката сестра на Мериям - Ямур. 

“Чакам малката ми сестра, има мъж и деца. Бяха на деветия етаж, никой нищо не ни казва”, разказа Мериям Коюнджу.

“Няма кризисен щаб, кой е починал, кой не. Нищо не знаем, търсим хора в моргата по болниците, гледаме в погребалните агенции, от вчера обиколихме 20 болници”, казва мъж. 

Много хора загубиха близките под руините. 

“Пет от моите деца са там, за кого да плача повече - за бащата на децата, който е в интензивно отделение или за децата, които са тук”, каза Дилбер Гьокоглу.

Десетки загубиха дома си.

“В Адана в момента е много тежко. Много сгради се срутиха, но много са пред срутване и много хора напускат града в момента. Аз също го усетих, бях на 12-тия етаж, беше като атомна бомба, тези две минути бяха като час за нас”, разказа Фикрет Озкая. 

Няма ден, няма нощ всички работят с пълни сили, казват доброволците. Те раздават храна и дрехи на пострадалите в лагерите, организирани от гражданската защита на Турция.

“Помагаме с дрехи, храна и даваме всичките си сили за да помогнем. Това е човешкото отношение, това е мисията ни”, каза доброволецът Незим Ертурул. 

31 души от България помагат в разчистването и търсенето на оцелели.

“Разрушенията са големи, опитваме се да намерим оцелели”, каза Стефан Георгиев от дирекция "Аварийна помощ и превенция" към СО. 

По време на акцията тази сутрин, българският ни спасителен екип откри тяло в една от сградите.