Тежък ракетен удар в град Рафах отне живота на десетки палестинци, търсещи убежище от израелската офанзива в Ивицата Газа. Сред убитите се намират и телата на бременната Сабрин ал Сакани и съпруга ѝ. На фона на трагедията обаче лекари в болницата в Рафах успяват да спасят все още нероденото им бебе.

Тежащо само килограм и 400 грама, малкото момиченце е изродено по спешност с цезарово сечение. Състоянието му е стабилно и постепенно се подобрява. То е поставено в инкубатор, а на гърдите му е залепена лента с надпис „Бебе на мъченици“.

Снимка: Ройтерс

Майка ѝ е била бременна в седмия месец, когато губи живота си. Сабрин и нейният съпруг имали още една дъщеричка на име Малак, която също загинала при атаката снощи. По думите на чичото на двете момичета, Малак нямала търпение малката ѝ сестра да се появи на бял свят и дори измислила име на бебето.

„Малак се радваше, че ще си има сестра. Дори искаше да я нарече Рух, което на арабски означава „дух“, обясни чичо им Рами ал Шейх.

Бебето ще остане в болницата от три до четири седмици, казват лекарите.

Снимка: Ройтерс

„Ще видим къде ще отиде след това – при леля и чичо, при баба и дядо. Това е трагедия. Дори да оцелее, момиченцето е родено сираче“, обясняват още от болницата.

Освен семейството на Сабрин, при атака по друга къща снощи, израелски удар е отнел живота на още 13 деца от едно семейство. При обстрела са убити и две жени.

"Видяхте ли един мъж сред всички тез жертви", пита палестинецът, чието семейство е избито.

"Всички са жени и деца. Цялата ми идентичност е изтрита, заедно с жена ми, децата и всички", казва той през сълзи.

Повече от половината от 2,3 млн. палестинци в Газа са се струпали в Рафах, търсейки спасение от войната през последните шест месеца, посочва Ройтерс. Израел заплашва с наземна офанзива в района, където според премиера Бенямин Нетаняху бойците от войнстващата групировка "Хамас" трябва да бъдат елиминирани, за да се гарантира победата на Израел във войната.