Жените в Уганда, които носят къси поли, могат да бъдат осъдени на глоба от 10 млн. угандийски шилинга (2 500 паунда), да лежат в затвора до 10 г. или и двете, гласи нов проектозакон.

Ако бъде приет т. нар. Закон за борба с порнографията, нарочни цензори ще гледат предварително игрални филми и сериали, за да решат какво може да бъде пускано за широката публика.

Автор на проектозакона е Симон Локодо, министър на етиката и интегритета. По неговите думи "всяка дреха, която разкрива интимни части на човешкото тяло, е незаконна. Всичко над коляното е незаконно. Ако жена носи мини пола, ще я арестуваме".

Идеята за строгите мерки беше подкрепена от заместник-главния прокурор Фред Рухинди. Локондо допълва, че според новите норми звезди като Бионсе или Мадона вече няма да имат достъп до угандийската телевизия. В страната щяла да бъде въведена и контролна система за "горещи" адреси в интернет, за да бъдат следени техните ползватели.

Ако законът бъде приет, той ще върне страната в епохата на диктатора Иди Амин, който беше забранил секси облеклата за дамите в Уганда. Много угандийци са против драконовските ограничения и изразиха протеста си в Туитър с лозунга " Спасете мини полите!".

Проектозаконът срещна отпор и в правната комисия на парламента, според чиито членове новата норма влиза в противоречие с гарантирани от конституцията свободи. Според парламентаристите терминът "порнография" се тълкува твърде широко в проектозакона.