„Тези, които нарушиха мълчанието” и социалното движение #MeToo (от английски – „и аз също”) са избрани за „човек на годината” от списание „Тайм”, съобщиха от изданието.

Признанието идва след вълна от публични обвинения в сексуални посегателства срещу някои от най-познатите мъже в американската политика, шоубизнес и медии. Това доведе до множество уволнения и разследвания.

#MeToo се появи след множеството разкази за сексуални посегателства в Холивуд, започнали с изобличаването на Харви Уайнстийн, а след това и на актьора Кевин Спейси.

Тогава в социалните мрежи се появи хаштагът #MeToo, с който хора от цял свят можеха да споделят тяхната история, свързана със сексуален тормоз.

„Нищо не съм си представяла, че нещо подобно ще промени света”, заяви създателката на хаштага #MeToo Тарана Бърк. „Това е само началото. Това не е моментно. Работата тепърва започва”, допълни тя.

„Това е най-бързо развиващата се социална промяна, която сме виждали от десетилетия. Тя започна с единичните случаи на смелост на стотици жени и мъже, които разказаха своите истории”, коментира главният редактор на списание „Тайм” Едуард Фалсентал.

„Тези жени и мъже, които нарушиха мълчанието, са от всички раси, от всички класи, от всички професии и от всички краища на света. Може да работят в полетата на Калифорния, или зад рецепцията в хотел „Плаза” в Ню Йорк, или в Европейския парламент. Те са част от движение, което няма формално име. Но сега имат глас”, пишат още от „Тайм”.

Доналд Тръмп, който беше миналогодишният „човек на годината”, беше класиран на второ място, следван от китайският президент Си Дзинпин

Целият материал на списание „Тайм” прочетете тук.