Социалистическата партия води на парламентарните избори в Молдова. Комунистите се нареждат на второ място. Това показват първите резултати от вота.

Трите главни проевропейски партии в Молдова изглежда са на път да успеят да сформират ново коалиционно правителство, въпреки че проруските социалисти печелят най-много гласове, показват резултатите след преброяване на по-голямата част от гласовете, съобщи Ройтерс.

По данни на избирателните власти след преброяване на 87% от бюлетините трите партии - Либерално-демократическата партия на Молдова, Демократическата партия на Молдова и Либералната партия, печелят общо 44 процента от гласовете.

Според анализатори това им е достатъчно, за да имат повече от необходимите 51 места за мнозинство в 101-членния парламент, въпреки че социалистите печелят най-много гласове на изборите - 21,5 процента.

Избирателната активност в страната е била 51 %. Социалистите са против сближаване на Молдова с Европейския съюз и подкрепят присъединяване на страната към предвождан от Русия икономически блок.

Проевропейската коалиция от Либерално-демократическата партия, Демократическата партия на Молдова и Либералната партия печелят съответно 17, 16 и 6%.