Американски съдия трябва да се произнесе тази седмица дали собственикът на двете кули на Световния търговски център в Ню Йорк може да подаде иск срещу авиокомпаниите, чиито самолети бяха отвлечени и в последствие разбити в сградите на 11 септември 2001 г.

Това пише днес електронното издание на френския ежедневник „Фигаро”, като се позовава на световните агенции.

Компанията World Trade Center Properties вече е получила 4 млрд. долара от застрахователите и се надява да преследва съдебно United и American Airlines.

Адвокатите на двете авиокомпании се аргументират, че застрахователите на Световния търговски център вече са покрили обезщетенията, които компанията търси от тях.

Съдия Алвин Хелърстийн трябва да реши дали евентуално приписаната вина на двете авиокомпании се отнася към различна категория от тази, за която World Trade Center Properties вече са получили обезщетение.

Ако съдът се произнесе в полза на това, тогава Лари Силвърстийн, собственик на World Trade Center Properties, ще трябва да докаже отговорността на двете авиокомпании, в отвличането на собствените им самолети на 11 септември 2001 г.

Подобна процедура ще наложи преразглеждане на цялата система за въздушна сигурност отпреди атентатите, отнели живота на 2 753 души само в Ню Йорк.