Сняг блокира североизточната част на Съединените щати. 17 души са станали жертва на опасно ниските температури.

От българското посолство във Вашингтон съветват всички български граждани, които се намират в районите с опасно време в САЩ, да следят метеорологичната обстановка, съобщиха от Министерството на външните работи.

Към момента по източния бряг на САЩ има данни за виелици, затворени пътни участъци и обилни снеговалежи. Най-засегнати са градовете на брега на океана в щатите Мериленд и Масачузетс. Необичайно студено време и рекордно количество сняг връхлетяха и щатите Флорида, Джорджия и Южна Каролина.

За първи път от почти 30 години във Флорида заваля сняг.

Предупреждение за зимна буря е издадено от властите на щата Флорида по цялото атлантическо крайбрежие в северна посока.

Снимка: Reuters

В източните райони на Съединените щати преживяват „бомбо генезис”. Това е рядък вид снежна буря със силни ветрове и рязък спад на температурите.

Снимка: Reuters

Кметът на Ню Йорк Бил Де Блазио обяви извънредно положение заради зимните условия.

Снимка: Reuters

Повече от 3300 полета бяха отменени. Училищата и детските градини в много щати са затворени.

Днес затворени останаха летищата в Савана и Чарлстън. Според прогнозите на синоптиците, крайбрежните ураганни ветрове днес може да предизвикат 7-метрови вълни.

Повече от 60 милиона американци са изправени пред заплахата на снежната буря.

Продължават зимните бури и в Европа. Лавина затрупа скиори в Алпите и взе жертви.

Загинали са 11-годишно момиче и неговата майка. Останалите осем скиори от групата са спасени.  Опасността от лавини остава сериозна, очаква се снегът да продължи да вали, предупредиха от спасителните служби.  

Лошото време продължава и в останалите части на Европа. Във Франция трима души станаха жертва на снега. В Швейцария влак излезе от релсите заради силен вятър. В Германия чакат наводнения, а във Великобритания бурите скъсаха диги.